Mezi nejčastější otázky ohledně výživy patří, zda jsou zelenina a ovoce v jídelníčku tak důležité.
Odpověď zní: Ano!
Organismus potřebuje nejen makronutrienty, což jsou bílkoviny, sacharidy a tuky, ale i mikronutrienty a vlákninu.
Jaké prospěšné látky se nachází v ovoci a zelenině?
Mikronutrienty:
- Vitamíny jsou organickými sloučeninami, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Zajišťují růst a vývoj jednotlivých orgánů a těla jako celku, mají na starosti enzymatické pochody.
- Minerály jsou anorganické látky, které jsou důležité pro tvorbu kostí a zubů, fungování svalů a nervů. Jsou nezbytné pro udržení rovnováhy tekutin v těle.
- Vláknina je důležitá pro správné fungování gastrointestinálního traktu, udržuje střevní mikroflóru, příznivě působí na motilitu střev. Mimo jiné má na starosti i regulaci vstřebávání tuků.
Jaké je ideální množství ovoce a zeleniny v potravě?
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje jíst 5 porcí denně pro zajištění správného fungování organismu a podpory obranyschopnosti. Každá snězená porce ovoce a zeleniny snižuje riziko nejrůznějších onemocnění, a to díky antioxidantům obsaženým v potravinách rostlinného původu. Uvádí se, že optimální je 3 porce ovoce a 2 porce zeleniny, přičemž je nutné tento poměr obrátit v případě redukčních jídelníčků. Odpovídá to cca 400 gramům ovoce a zeleniny. Spočítat si svůj denní příjem můžete sami:
Jak zařadit ovoce a zeleninu do jídelníčku?
- Zkuste zeleninové saláty s nejrůznějšími dresinky. Zkoušejte různě kombinovat chutě, přidat kozí sýr či ořechy!
- Připravte si svačiny na celý den, a to v podobě ovoce nebo čerstvé zeleniny.
- Zařaďte více zeleniny do běžných jídel, můžete tak zpestřit například polévku, bramborovou kaši (strouhaná kořenová zelenina) či dokonce sladké pečení (cuketa, mrkev, dýně).
- Nahraďte sladkosti čerstvým ovocem!
- Objednejte si jeden z tarifů FitKitchen a my se o všechno postaráme!