Jak na hubnutí?
Existuje několik přístupu k hubnutí, většina výživových poradců se však shodne v tom, že základ tvoří kalorický deficit.
Denní potřeba kalorií se odvíjí od bazálního metabolismu (potřeb organismu na zajištění správného fungování všech systémů) a výdajů na různé činnosti (fyzická práce, sportování). Pro hubnutí tak stačí tuto denní potřebu kalorií zredukovat o 10 %.
Dejme tomu, že základní energetické nároky vašeho organismu (bazální metabolismus) činí 1500 kcal, každý den strávíte 8 hodin lehkou prací (1000 kcal) a večer si rádi zajdete na hodinovou procházku (140 kcal), vyjde vám tak denní výdej 2640 kcal. Pokud snížíte váš denní příjem kalorií o 10 %, tedy na 2376 kcal, mělo by dojít k postupné redukci hmotnosti.
A co zdravé hubnutí?
10% kalorický deficit je důležitý, ale pokud nebudou dodrženy zdravé poměry živin, nejen že k redukci hmotnosti dojít nemusí, ale naopak si můžete přivodit zdravotní potíže. Dostatek zdravých tuku je během hubnutí zcela zásadní (jejich nedostatek přímo ovlivňuje endokrinní systém i metabolismus), role bílkovin a polysacharidů je rovněž velká.
Nejde tedy jen o dodržení spočítané spotřeby kalorií. Důležité jsou živiny, vitamíny a minerály, podporující celou řadu procesů v rámci organismu. Denní kalorickou spotřebu lze totiž naplnit i „prázdnými“ kaloriemi – s vysokou kalorickou hodnotou, ale nízkým podílem makro i mikronutrientů. Jedná se např. o slazené sycené nápoje, sladkosti, bílé pečivo či alkoholické nápoje. Vysoká spotřeba potravin s „prázdnými“ kaloriemi vede k nedostatku živin a látek prospěšných pro organismus, a tak přímo brání zdravému hubnutí.
Jak by měla vypadat zdravá strava během redukce hmotnosti?
Zásadní jsou následující faktory:
- 10% kalorický deficit;
- správný poměr makronutrientů;
- vitamíny a minerály;
- dostatek vlákniny.
Krabičková dieta FitKitchen je jedna z možností, jak bezstarostně spojit všechny tyto faktory do jednoho balíčku. Přidejte k tomu pravidelnou fyzickou aktivitu, zdravý spánek a máte recept na zdravé hubnutí!