Objednávej
dárkové poukazy
FitKitchen!

Vyber si jakýkoliv program na libovolně dlouhou dobu. Překvapujme spolu!

Zanechte nám na sebe kontakt, náš Operator se
s vámi spojí a pomůže vybrat vhodný tarif

Jak se stravovat na jaře?

Na jaře se příroda probouzí, a s ní i naše tělo. Cítíme změny ve vzduchu, stejně tak i v sobě samých.

Jak se liší procesy v těle před zimou, během zimy a na jaře? Čemu musí čelit organismus během střídání ročních období? Proč příchod jara může být stejně náročný jako příchod zimy?

jarni-menu.jpg

Změna množství a intenzity slunečního světla

Veškerá energie, kterou lidské tělo přijímá, je nějakým způsobem odvozená od slunce. Za přijímání a zpracování této energie jsou zodpovědné enzymy a hormony, které jsou citlivé na světlo, což znamená, že pro jejich aktivitu je nutná stimulace vybranými barvami světla. Sluneční světlo má vliv na lidský růst, biologickou aktivitu, metabolické procesy a všechny procesy v těle. Důležité je, že množství světla ovlivňuje klidovou tepovou frekvenci, krevní tlak, dechovou frekvenci, hladinu krevního cukru a schopnost krve vázat kyslík. Čím více světla, tím je vyšší přiliv energie, síly, výdrže, odolnosti vůči všem druhům stresu. Těsně před zimním obdobím se příroda připravuje na „zimní spánek“; kvůli tomu, že se zmenšuje množství světla, organismus na to reaguje – tělo se snaží vydávat co nejméně energie. Naopak, se zvýšením množství slunečních paprsků se tělo „probouzí“, ale po nedostatku světla v zimě je to pro organismus náročné.

Přístupnost sezónních potravin, nedostatek vitamínů

Během zimních měsíců musíme čelit nejenom snížení množství sezónního ovoce a zeleniny, tedy k menšímu množství prospěšných látek, ale i nižší vstřebatelnosti těchto látek, vitamínů a minerálů. Je to spojené jednak se slunečním světlem, ale také i se schopnosti těla tyto látky zpracovávat. „Probuzení“ organismu vyžaduje velké množství energie, dostatek vitamínů C, E a D, a minerálů, zejména zinku, selenu a manganu. Zvýšení příjmu vitamínů a minerálů je zásadní, ale musíme brát v potaz i to, že po zimě organismus není na to zvyklý. V tomto případě je nutné přistupovat k tělu velice šetrně.

Nedostatek fyzické aktivity

Pokles fyzické aktivity během zimy je běžnou věci – snižuje se množství vycházek do přírody, protože preferujeme pobyt doma. Během jarních měsíců se čím dál více zvyšuje pohybová aktivita, na kterou si tělo, zejména svaly, musí znovu zvyknout.

Co lze udělat, aby jaro bylo co nejméně náročné pro náš organismus?

  1. Častěji chodit na čerstvý vzduch. Pobyt na čerstvém vzduchu zlepšuje náladu, spánek, pomáhá organismu se nastartovat.
  2. Dbát na kvalitní spánek.Doporučujeme dodržovat spánkovou hygienu – nepít před spánkem povzbuzující nápoje nebo alkohol, spát přibližně 8 hodin denně a vstávat každý den přibližně ve stejnou dobu.
  3. Dostatek tekutin!
  4. Zdravá strava!

Čím je specifické jarní stravování?

Na jaře se nejvíce probuzují játra a žlučník, protože se organismus snaží očistit. Je potřeba na jaře tyto orgány podporovat. Správnou volbou je sezónní zelenina a ovoce. Také je nutné omezit tučná, těžká a smažená jídla, je lepší pokrmy vařit nebo dusit, nikoliv smažit či péct v tuku.

Vláknina je na jaře nesmírně důležitá! Hutná zimní strava zpravidla neobsahuje dostatek vlákniny, následkem čehož jsou špatně pročištěná střeva. Pomocí vlákniny se zbavíme tělu neprospěšných či dokonce toxických látek. Nejvíce vlákniny obsahují celozrnné výrobky, čerstvé ovoce a zelenina. Celozrnné potraviny navíc obsahují velké množství vitamínů a minerálů, takže zabijeme dvě mouchy jednou ranou. Ovoce a zeleninu můžete i tepelně zpracovávat, nejprospěšnější ale bude v syrovém stavu. Do jarního jídelníčku patří chřest, mladé naklíčené výhonky, saláty, brokolice, kapusta, čerstvé bylinky.

Obzvlášť důležité jsou na jaře bílkoviny, je potřeba se zaměřit na esenciální aminokyseliny. Tyto aminokyseliny živočišný organismus nedokáže syntetizovat, proto je nutné zajistit jejich přívod potravou. Lze také střídat a kombinovat různé zdroje aminokyselin (živočišného a rostlinného původu). Jarní jídelníček může být pro jedince náročnou věcí, proto jsme vzali v potaz vše, čemu tělo na jaře čelí, a na tomto základě obměnili některá jídla. Součástí našeho jarního sezónního jídelníčku jsou následující jídla, u kterých jsme dbali na šetrnou tepelnou úpravu (sous-vide), dostatek vlákniny, vitamínů, minerálů a dobře vstřebatelných živin:

  • kuřecí prso sous-vide s omáčkou ze sušených rajčat s pečenou zeleninou;
  • hovězí sous-vide s pepřovou omáčkou a duo fazolkami;
  • salát s bresaolou, sýrem Gorgonzola a hruškami;
  • kuřecí karbanátky s brokolicí a mozzarellou, a k tomu bramborovo-petrželové pyré;
  • hovězí kuličky s parmazánem v rajčatové omáčce s cuketou, a k tomu celozrnné těstoviny;
  • pita s trhaným kuřecím masem a salátem z červeného zelí.

jarni-menu1.png

jarni-menu2.png

Vylepšili jsme recepturu těchto jídel:

  • salát s krůtím masem a mochyní;
  • v jahodovém Tiramisu odteď najdete ještě více mascarpone;
  • nudle s arašídovou omáčkou teď chutnají ještě líp díky vylepšení omáčky;
  • nově naše teriyaki omáčka je ještě výraznější!

Pravidelná vyvážená strava vám zajistí dostatek energie, zdraví a sílu. Užijme si jarní měsíce společně!

Objednávej
dárkové poukazy
FitKitchen!

Vyber si jakýkoliv program na libovolně dlouhou dobu. Překvapujme spolu!

Zanechte nám na sebe kontakt, náš Operator se
s vámi spojí a pomůže vybrat vhodný tarif