Je všeobecně známo, že člověk potřebuje nejenom určité množství kalorií denně, ale i správné zastoupení bílkovin, tuků a sacharidů ve stravě. Zkusíme se vyznat, co to přesně znamená a jak na to!
Kalorie je jednotka energie, potřebná pro ohřívání 1g vody o 1°C. V běžném životě toto slovo používáme v souvislosti s potravinami, přičemž máme na mysli kilokalorie – kcal. Množství kcal najdeme na každé potravinové etiketě, popřípadě na internetu, ale co přesně nám toto číslo vypovídá? Jde o to, kolik energie získá naše tělo po tom, co sní danou potravinu. Kalorická hodnota se odvozuje od chemického složení potraviny, tj bílkovin, tuků a sacharidů, jednoduše proto, že z těchto živin získáváme různé množství energie.
1 g bílkovin = 4 kcal 1 g sacharidů = 4 kcal 1 g tuků = 9 kcal
V těle tyto živiny působí různým způsobem – sacharidy, jakožto zdroj energie, se štěpí jako první při fyzické aktivitě; funkce bílkovin je stavební, takže se používají na tvorbu buněk a tkání; tuky se podílejí na utváření energetických zásob (ano, právě proto mají v sobě nejvíc energie). Pro zaručení správného fungování organismu je nezbytně nutné mu dodat všechny potřebné makroživiny, protože mají různé funkce.
Denní doporučená dávka kalorií (a tím pádem i živin) se u každého člověka liší, záleží na tělesné hmotnosti, věku, míře aktivity atd. Proto je důležité brát v potaz i sportování a druh práce a na základě toho si sestavovat stravu. Takže zdravý příjem kalorií tím pádem zahrnuje bazální metabolismus (to, co tělo potřebuje pro bezproblémové fungování) a výdaje na různé činnosti, zejména sportování. Pokud člověk konzumuje více kalorií, než potřebuje, dochází k jejich ukládání v tukových zásobách, v opačném případě, tedy nedostatečném příjmu, se energie získává ze štěpení buněk a tkání, což poškozuje zdraví. Ojedinělý případ nadbytku či nedostatku kcal samozřejmě nezabije, ale z dlouhodobého hlediska to může být nebezpečné. To stejné platí i pro bílkoviny, tuky a sacharidy – musí se tělu dodávat dostatek všeho.
Existují i další problematické stránky ve výživě, ale o tom se pobavíme příště – informací je hodně a občas je těžké se v tom vyznat. Spolu se ale ve všem určitě zorientujeme, náš tým vám zabezpečí nejen dostatek dat, ale i zdravou vyváženou stravou! Jídelníčky FitKitchen jsou pečlivě sestaveny nutričními terapeuty na základě výživových hodnot jednotlivých potravin. Tyto údaje jsou získávány z etiket nebo z kalorických tabulek, a samozřejmě se určují i změny spojené s tepelnou úpravou. Kromě toho, každou sezónu se suroviny testují v laboratoři, tak se kontrolují kilokalorie v jednotlivých pokrmech. Proto nám můžete svěřit své stravování – o vše se zodpovědně postaráme!
Jezte zdravě! Žijte zdravě!