Zdravé vs. nebezpečné sacharidy
Lidský organismus je dokonalým strojem, jež potřebuje neustálý přísun živin – bílkovin, tuků a sacharidů. Sacharidy jsou nejlépe zpracovatelným zdrojem energie, a proto jsou tak důležité pro buňky všech tělesných systémů. Z 1 gramu sacharidů se vytvoří 4 kcal nebo 17 kJ energie.
Existují 3 cesty, jimiž se sacharidy po požití vydají:
- Komplexní sacharidy se rozštěpí na jednoduché a rovnou se spotřebují.
- Sacharidy se uloží do jater či svalů v podobě živočišného škrobu glykogenu.
- Při nadbytku sacharidů v potravě dojde k jejich proměně a následnému ukládání do tukových zásob.
Jednoduché sacharidy
Monosacharidy jsou základním stavebním kamenem pro ostatní sacharidy – oligosacharidy a polysacharidy. K jejich vstřebávání dochází jíž v dutině ústní. Patří mezi ně glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr) a galaktóza (mléčný cukr). Monosacharidy mají vysoký glykemický index.
Složité sacharidy
Mezi složité sacharidy patří disacharidy, oligosacharidy, které obsahují 2 až 10 stejných či různých monosacharidů, a polysacharidy, které se skládají z více než 10 monosacharidů. Štěpení a vstřebávání komplexních sacharidů trvá delší dobu než monosacharidů, proto mají nízký glykemický index. Ke komplexním sacharidům patří i vláknina, která má řadu pozitivních účinků na organismus, zejména pak na gastrointestinální trakt.
Co je glykemický index a proč je důležitý?
Glykemický index udává rychlost, jakou je tělo schopné využit glukózu z konkrétní potraviny. Konkrétně vyjadřuje chování cukru v organismu po požití. Jde o výkyvy hladiny krevního cukru, na níž reaguje slinivka břišní vyplavováním hormonu inzulínu; snižuje tak hladinu krevního cukru na normální fyziologickou hladinu. Po konzumaci potravin s vysokým množstvím monosacharidů hladina krevního cukru prudce stoupá, a poté náhle klesá, což způsobuje nejenom pocit hladu, ale i přetížení slinivky. Vysoký glykemicky index tedy může vyústit v riziko vzniku řady onemocnění, zejména diabetu či aterosklerózy.
Potraviny s nízkým glykemickým indexem se štěpí pomaleji, ale pocit nasycení trvá delší dobu. Zdravé sacharidy tak najdeme v celozrnném pečivu či těstovinách, zelenině, houbách, luštěninách, ořechách, mléčných výrobcích a ve většině druhů ovoce. Měli bychom se vyhnout nebezpečným monosacharidům, které se vyskytují v bílém pečivu, instantních kaších či slazených sycených nápojích.