
Lada Nosková
Nutriční terapeutkaLada je nutriční terapeutka, má 20letou praxi v oboru a pomohla stovkám klientů k dosažení jejich cílů. Jak nahlíží na krabičkové diety? Je stravování s FitKitchen nutričně v pořádku? Co ji nejvíce překvapilo během zkoušení této krabičkové stravy?
Proč jste se začala zabývat výživou? Co bylo vaším cílem?
Mě to zajímalo od mládí, protože jako každá mladá holka či žena, jsem řešila, abych vypadala dobře a udržovala se v kondici. Začala jsem si všímat, že není jedno, co jím, a začala jsem studovat různé knížky, začala jsem jednoduchými kurzy a semináři a pokračovalo to dále, až jsem nastoupila na 1. lékařskou fakultu na bakalářský obor Nutriční terapie.
Co, dle vašeho názoru, je základem zdravého stravování?
Základním pilířem je to, aby člověk měl pod kontrolou to, co si „strká do pusy“, to znamená, aby jedl pravidelně, nutričně vyváženě – kvalitní bílkoviny, tuky a sacharidy. Je s podivem, že i dneska v roce 2020 někteří lidi stále nechápou tyhle základní principy.
Ze své praxe vím, že jsou dva typy klientů – jedni ti, co nejedí přes celý den vůbec nic a večer mají tendenci dojíst vše, co za celý den nestihli, čímž si tvoří depozitní tuk a zásoby; druhý typ klientů je ten, co sice jí, možná i pravidelně, ale vůbec nerozumí tomu, co jí – jí pocitově, nebo to, co jim chutná. Tito lidé nerozumějí principu výživy a nedostávají tak do organismu potřebné živiny, což může zapříčinit i únavu, bolesti hlavy, nadváhu nebo to, že nemají žádný elán do života.
Nesmíme také zapomenout na správný pohyb a správný pitný režim.
Považujete krabičkové diety za zdravé stravování?
Nerada bych zobecňovala, protože ve své praxi jsem se setkala s mnoha krabičkovými dietami, a ne všechny to dělají správně. Mám podezření, že ta firma, která se pustí do krabičkové diety, často sází „na jistotu“ – všem lidem drží nízký příjem ve snaze je donutit rychle zhubnout a být spokojenými. Toto je špatná strategie, protože následně lidi nebudou schopní si tu váhu udržet. Ve výsledku budou jejich klienti dlouho v podvýživě a stejně je čeká jojo efekt. Ne každá firma investuje do toho, aby konzultovala skladbu stravy s nutričním terapeutem nebo odborníkem – aby jídlo v krabičkách mělo hlavu a patu, aby to bylo vyvážené, aby to fungovalo z dlouhodobého hlediska.
Obecně jsem propagátorem, aby si lidé zdravě vařili, nosili si krabičky s sebou do práce a jedli tu stravu, kterou si připravili sami – mají tak pod kontrolou suroviny, množství i způsob přípravy. Často se mě klienti ale ptali, jestli neexistuje nějaká firma, která by zdravě a vyváženě jídlo navařila. Procházela jsem si různé firmy na krabičkové diety a někdy jsem se nestačila divit, co je firma schopná do krabičky dát. Například k večeři bramborový salát a krajíček chleba mi opravdu nedává smysl. Mně to přijde smutné – z mého pohledu to nemá žádnou nutriční hodnotu, ani to nevypadá hezky a lidi z toho nemůžou být spokojení. Nemluvě o tom, že s takovou „dietou“ nemohou dosáhnout svých cílů. Ale v mém pátrání se vyskytlo pár firem, které k mému potěšení dělají krabičky správně a poctivě. Dneska jsem toho názoru, že když člověk nestíhá, má nějaké pracovní vytížení a není schopný se postavit večer na hodinu do kuchyně a připravit si jídlo na druhý den, tak je to pro ně elegantní řešení. Navíc, pokud je to firma, která to dělá dobře, tak to má smysl a určitě bych to doporučila.
Proč jste se rozhodla zkusit FitKitchen stravu? Zkoušela jste i jiné firmy?
Naposledy jsem testovala krabičkové diety cca 3 roky zpátky a tam jsem narazila na ty „divno-krabičky“, které při 5000 kJ podávali lidem nesmysly – s tímto přístupem se nemohu ztotožnit ani je nikomu doporučit. To téma jsem otevřela znovu až teď, z toho důvodu, že se otázky ohledně krabiček začali opět hromadit – která krabičková dieta je ta správná a jestli bych něco doporučila.
Protože razím metodu: abych mohla soudit, musím mít osobní zkušenost, pustila jsem se do průzkumu, abych mohla kvalifikovaně poradit klientům. Takže jsem si sedla k počítači, prošla jsem si různé ukázkové jídelníčky na hubnutí či posílení a s kalkulačkou jsem začala počítat, s jakým poměrem živin ty firmy pracují. Při propočítávání jídelníčku od FitKitchen mně vyšel poměr živin, který je velmi podobný tomu poměru, který já předepisuji klientům, když sestavuji jídelníčky na míru. To mě nadchlo a rozhodla jsem se, že to vyzkouším.
Cítíte nějaké změny během tohoto období, co se stravujete s FitKitchen?
Vždy jsem se stravovala zdravě a opravdu hodně cvičím – až 5x týdně, takže toho hodně i spálím, mám vyšší energetický výdej. Neměla jsem žádné ambice zhubnout – zajímalo mě, co v těch krabičkách bude, jakou to bude mít kvalitu, jestli to bude vůbec vonět, jestli to bude mít barvu, jestli to bude chutné, abych mohla tu informaci předat dál klientům. Poté, co mi kalkulačka ukázala, že by to v pořádku mělo být, tak mě zajímalo, jestli to opravdu tak bude, když mi to přinesou domu.
Jste spokojená s tím, jak to chutná, voní a vypadá?
Ano, jsem z toho nadšená, mám dvě hlavní pozitivní překvapení.
Co mě fakt šokuje, je odpolední svačina fitness - přijde mi, že je občas i větší než večeře. Strašně mi to vyhovuje, protože po cvičení jsem vyhladovělá (když jsem si trochu sáhla po energii v rámci tréninku) a tu svačinu od FitKitchen z radosti sním.
Druhá pozitivní věc je dezert – přijde mi to velmi přátelské gesto ke klientům, když mají možnost dát si něco sladkého bez pocitu hříchu a bez výčitek, hodně jim to pomůže psychicky. Během své praxe jsem poslouchala příběhy klientů, které drásalo a paralyzovalo to, že něco nesmí. Když terapeut zakáže sladkosti, tak na to neustále myslí, podle vzoru „Zakázané ovoce chutná nejvíce“ tím víc po tom prahnou. A tady je dezert dovolen! To je od FitKitchen moc hezký krok.
Zastávám názor, že to může psychicky lidem pomáhat.
Co byste doporučila lidem na závěr?
Obecně bych doporučila, aby se o sebe začali lépe starat, aby přemýšleli, co jedí a aby to nenechali náhodě, protože čas běží a to, jak se o sebe staráme nyní, zúročíme za pár let.
Není důležité, co jí člověk jednou za měsíc, je důležité, co jí každý den!